Health & Beauty

Acupunctuur

Stress, depressies en angsten

afspraak maken?

06–53588917

Stress, depressies en angsten

Het menselijk lichaam is in staat om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden, zowel lichamelijk als geestelijk. Bij onverwachte gebeurtenissen reageert het lichaam direct door het aanmaken van adrenaline. Dat kan helemaal geen kwaad, integendeel: het houdt ons scherp, het concentratievermogen wordt maximaal en we kunnen beter presteren. Deze vorm van spanning of stress is gezond, en hoort bij het leven.

Maar als we te veel of te vaak achter elkaar met spanning te maken krijgen – en tussendoor niet kunnen ontspannen – wordt het een andere zaak. We lopen dan kans om overspannen te raken of een ‘burn-out’ te krijgen. Als we gestresst zijn reageren we emotioneel. We worden verdrietig, prikkelbaarder of voelen ons machteloos. U kunt moeilijker in slaap komen of onrustig slapen. Hierdoor raakt het lichaam overbelast. Lichamelijke overbelasting kan leiden tot klachten als rugpijn, RSI, hoofdpijn, maag- darmklachten, hartkloppingen en vermoeidheid….Stress eist zijn tol.

Onder invloed van stress raakt de energiebalans in ons lichaam verstoord. De spanning in de spieren is hoger dan strikt noodzakelijk. Een acupunctuurbehandeling zal gericht zijn op het hervinden van de balans zodat u vanuit een ontspannen situatie kunt nadenken en werken aan mogelijke oplossingen. Soms is naast de acupunctuur behandeling ook een verandering in levensstijl noodzakelijk. Acupunctuur zal u helpen hier beter mee om te kunnen gaan. Na de behandeling ervaren veel mensen een gevoel van opluchting.

 

 Acupunctuur en depressies

Wanneer je een depressie hebt, voel je je al langere tijd somber en heb je weinig zin om iets te ondernemen of om met mensen af te spreken. Depressieve klachten komen regelmatig voor. Maar er is pas sprake van depressiviteit als klachten langer dan twee weken aanhouden of regelmatig terug komen.

De belangrijkste symptomen zijn een somber gevoel bijna de hele dag en duidelijk minder plezier of interesse in de meeste activiteiten. Daarbij komen vaak lichamelijke en mentale klachten voor. Bijvoorbeeld minder of juist meer eetlust, slaapproblemen, gebrek aan energie, vermoeidheid, negatieve gevoelens over jezelf en moeite met concentreren. Er zijn verschillende vormen, zoals manische depressie, dysthyme stoornis, winterdepressies of tijdens de zwangerschap of na de bevalling (prenatale en postnatale depressie). Al deze depressies hebben verschillende oorzaken.

Acupunctuur is een effectieve methode bij de behandeling van depressie omdat het zowel lichamelijke klachten als emotionele en mentale symptomen behandelt. In de acupunctuur gaan we ervan uit dat lichaam en geest verbonden zijn, wat leidt tot een langduriger resultaat. Door het zetten van naaldjes stimuleert acupunctuur de doorstroming van energie in het lichaam. Blokkades als spanning of gevoelens van vermoeidheid en negativiteit kunnen hierdoor verdwijnen. Deze blokkades kunnen ons belemmeren in het leven op zowel fysiek, emotioneel of mentaal niveau. Gezamenlijk proberen we er achter te komen wat de bij jou depressieve klachten veroorzaakt en wat je belemmert in je leven volledig te leven.

 

 Acupunctuur en angsten

Angst is een natuurlijke emotie waar iedereen in het leven weleens mee te maken krijgt. Normaal gesproken verdwijnt de angst vanzelf als het gevaar voorbij is. Wanneer de angst lang aanhoudt of opkomt in ongevaarlijke situaties kan je spreken van een angststoornis. Het kan zijn dat je lichaam het signaal blijft afgeven dat er een gevaarlijke situatie is, waardoor je je angstig voelt wanneer het niet nodig is.

Symptomen bij angsten en paniekaanvallen kunnen zijn benauwdheid, hyperventilatie, hartkloppingen, misselijkheid of duizeligheid, gevoel van verlamming of in het ergste geval depersonalisatie (het gevoel het contact met jezelf kwijt te raken). De angst kan zo sterk worden dat het omslaat in paniekaanvallen. Bij paniekaanvallen kan je het gevoel hebben alle controle te verliezen of bang zijn om dood te gaan. Angsten kunnen je belemmeren in je dagelijks leven. Je durft bijvoorbeeld niet meer de straat op of gaat sociale contacten uit de weg. Je kan dan spreken van een angststoornis.

Acupunctuur kan je helpen angstige gevoelens te verminderen. Door het zetten van kleine naaldjes vermindert acupunctuur de lichamelijke reactie op situaties, die angst oproepen. Het lichaam kan meer ontspannen en het gevoel van angst neemt af of verdwijnt. Na een aantal behandeling met acupunctuur ervaar je meer rust en krijg je meer weer vertrouwen. Situaties die normaal als beangstigend ervaren werden, zijn dat niet meer, waardoor jij weer normaal kunt leven.