Health & Beauty

Acupunctuur

Acupunctuur en zwangerschap of kinderwens

afspraak maken?

06–53588917

Acupunctuur en zwangerschap of kinderwens

Er gebeurt zo veel in het lichaam van de zwangere vrouw. Ineens zorgt haar lichaam voor twee ‘personen’! De balans in het lichaam is door de zwangerschap tijdelijk verstoord en hierdoor kunnen diverse problemen ontstaan. Klachten die tijdens de zwangerschap veel voorkomen zijn:

 • aambeien
 • bekkenklachten / bekkeninstabiliteit
 • constipatie / obstipatie
 • extreme vermoeidheid
 • harde buiken
 • lage of hoge bloeddruk
 • hoofdpijn / migraine
 • humeurigheid
 • jeuk
 • maagklachten / zuurbranden
 • misselijkheid
 • paniekaanvallen, angst en psychische klachten
 • rugpijn
 • slaapproblemen / slapeloosheid
 • vasthouden van vocht

Acupunctuur kan u helpen uw lichaam weer in evenwicht te brengen. En nog veel belangrijker: acupunctuur kan u helpen medicijn gebruikt tijdens de zwangerschap te verminderen of zelfs te voorkomen. Ook aan het eind van de zwangerschap en vlak voor de bevalling kan acupunctuur u helpen. Bijvoorbeeld als de baby in stuitligging ligt en de baby gedraaid moet worden. Dit draaien kan met behulp van acupunctuur en moxa gestimuleerd worden. Deze behandeling vindt bij voorkeur plaats tussen de 32ste  en 34ste week van de zwangerschap en kan uiterlijk tot het eind van de 36ste week.

Wanneer uw bevalling niet goed op gang komt (of niet vorderde bij een eerdere bevalling) kan acupunctuur helpen deze drempel te overwinnen. Ik zal (in overleg met uw verloskundige of gynaecoloog) proberen uw lichaam te stimuleren en de bevalling op gang te helpen. Over het algemeen vindt deze behandeling niet vóór de 40ste week plaats (tenzij uw verloskundige of gynaecoloog anders beslist).
Na de bevalling kan acupunctuur hulp bieden bij lichamelijk herstel, het op gang brengen van de borstvoeding en bij postnatale depressie.
N.B. Er zijn een aantal punten die niet geprikt mogen worden tijdens de zwangerschap, omdat dit te veel onrust geeft bij de baby. U hoeft zich geen zorgen te maken over een miskraam of vroeggeboorte. Dit kan niet opgewekt worden door acupunctuur.

Kinderwens en acupunctuur

Voor een groot aantal vrouwen én mannen is het krijgen van een kind helaas niet vanzelfsprekend. Volgens de WHO zoekt ongeveer 15% van de stellen in hun ‘vruchtbare’ leeftijd hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie. Acupunctuur en Chinese geneeskunde worden steeds vaker toegepast bij stellen met een kinderwens.

Acupunctuur heeft bij vrouwen invloed op de vruchtbaarheidscyclus, het verbeteren van de eisprong en de ontwikkeling van de eicel. Belangrijk is ook het verbeteren van de doorbloeding van de baarmoederwand. Daarnaast voelen veel vrouwen zich gewoonweg veel beter in de periode dat ze acupunctuur behandelingen ondergaan: ze hebben meer energie en minder stress. Dit is misschien nog wel het belangrijkste effect. Bij mannen is de acupunctuur behandeling met name gericht op het verbeteren van de spermakwaliteit. Dit effect op de kwaliteit houdt 2 tot 3 maanden aan. Mochten er andere (lichamelijke) problemen een rol spelen dan zullen we deze uiteraard ook behandelen.

Tijdens de behandelingen zullen we indien nodig ook praten over uw gevoelens en de problemen waar u tegenaan loopt, wat betreft uw kinderwens. De omgeving begrijpt niet altijd hoe gevoelig het ligt of komt met goedbedoelde maar ongevraagde adviezen. En dan zijn er altijd mensen in de buurt die wel ‘zomaar’ zwanger worden…. Dit kan heftige emoties losmaken, die de balans in uw lichaam kunnen verstoren en blokkades opwerpen. Acupunctuur kan helpen om de balans weer te herstellen.

Er zijn verschillende oorzaken van onvruchtbaarheid. Deze lopen uiteen van endometriose, PCOS (cysten op de eierstokken), anovulatie (geen eisprong), problemen aan de eierstokken of eileiders tot verminderde zaadkwaliteit of kwantiteit. Daarnaast komt het regelmatig voor dat er geen oorzaak gevonden wordt (onbegrepen onvruchtbaarheid). Het doel van acupunctuur is mede om de cyclus, waar mogelijk, te verbeteren; de eicel-rijping te stimuleren, de doorbloeding van de baarmoederwand te verbeteren, stress te verminderen en de patiënt goed te begeleiden door het vruchtbaarheidstraject of een eventueel  IVF-traject.

Acupunctuur bij IVF / ICSI of inseminatie

Als u om zwanger te worden aangewezen bent op IVF, ICSI of IUI kan acupunctuur u helpen om deze zowel lichamelijk als mentaal zware periode goed te doorstaan. Het is verstandig om bij IVF, ICSI of IUI al 6 tot 8 weken van te voren een afspraak te maken. Normaal gesproken starten we enkele weken voor de start van de medicatie met de eerste behandeling. Onderzoek heeft aangetoond dat een acupunctuurbehandeling vlak vóór de terugplaatsing de kans op een zwangerschap vergroot. Soms betekent dit dat op de ochtend van de terugplaatsing nog een afspraak met de patiënte wordt gemaakt.