Health & Beauty

Acupunctuur

Gewrichts- en spieraandoeningen

afspraak maken?

06–53588917

Gewrichts- en spieraandoeningen

Acupunctuur en gewrichtsaandoeningen

Gewrichten zijn de ‘scharnieren’ tussen onze botten. Het gladde kraakbeenoppervlak in het gewricht zorgt ervoor dat de botuiteinden gemakkelijk over elkaar heen glijden. Gewrichtsvloeistof ‘smeert’ het gewricht zodat het soepel beweegt. Om het gewricht heen zit een gewrichtskapsel. Soms raakt het bot, kraakbeen of gewrichtskapsel geïrriteerd, wat klachten kan geven.

 • Overbelasting. Door zware belasting of overgewicht kunnen gewrichten overbelast raken. Ook door veel herhaling van eenzelfde beweging, zoals bij gebruik van een computermuis of veelvuldig typen, kunnen bijvoorbeeld pols- of elleboogklachten ontstaan Vaak zijn daarbij niet alleen het gewricht maar ook de spieren en pezen gevoelig. Vaak voorkomende klachten door overbelasting zijn; bekken instabiliteit, lage rugpijn, RSI / muisarm of een tennis elleboog. Deze groep gewrichtsklachten is vaak goed met acupunctuur te behandelen.
 • Artrose. Bij Artrose is het kraakbeen in het gewricht dunner en minder glad. Er ontstaat pijn en stijfheid meestal in de heup(en), de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers. Acupunctuur kan deze aandoening niet genezen maar kan wel het evenwicht in het lichaam herstellen en de pijn verminderen waardoor het dagelijkse leven weer aangenamer wordt.
 • Artritis. Artritis is een ontsteking van een gewricht. Artritis kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld een infectie. Soms is het een auto-immuunziekte, dit betekent dat de afweerstoffen het eigen lichaam aanvallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij reumatoïde artritis. Afhankelijk van de oorzaak kan acupunctuur de klachten verminderen of zelfs wegnemen.
 • Reuma. Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziektes aan het bewegingsapparaat: de gewrichten en omliggende weefsels. Als je reuma hebt dan heb je vaak veel pijn en last van stijfheid, veroorzaakt door ontstekingen of overbelasting van de gewrichten. Ook hiervoor geldt dat het effect van acupunctuur afhankelijk is van het type reuma. Acupunctuur kan u in ieder geval helpen de balans in het lichaam te herstellen waardoor u in het dagelijkse leven minder hinder ondervindt.
 • Hernia. Een hernia in de tussenwervelschijf valt ook onder gewrichtsaandoeningen. De tussenwervelschijf vertoont een uitstulping die de zenuwen beknelt, waarbij uitval in de benen of de armen kan optreden. Acupunctuur kan goed worden ingezet om de pijnklachten te bestrijden.
 • Frozen shoulder. De oorzaak van een frozen shoulder is onbekend, maar het heeft waarschijnlijk te maken met een onderliggend ontstekingsproces. Het kapsel rond het schoudergewricht wordt dikker en trekt samen. Dit laat minder ruimte over voor de bovenarm om te bewegen. Een frozen shoulder kan zich ook ontwikkelen na een langdurige bewegingsbeperking als gevolg van een ongeluk of operatie aan het gewricht. De behandeling met acupunctuur heeft over het algemeen een vrij snel en goed resultaat op de bewegingsbeperking en de pijnklachten.


Acupunctuur en spieraandoeningen

Spieraandoeningen zijn aandoeningen waarbij de spieren (of pezen) niet goed werken. Er zijn meer dan 1000 verschillende spierziekten. Sommige zijn heel ernstig. Bij andere heeft iemand bijna geen klachten of zijn er goede medicijnen. Als er wel klachten zijn, kunnen die het functioneren in het dagelijkse leven ernstig beperken. In die gevallen kan acupunctuur vaak uitkomst bieden.

 • MS:  Multipele Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel, als gevolg van verbindweefseling in de zenuwen. Hierdoor wordt de zenuwgeleiding vertraagd of onderbroken met als gevolg vermindering en/of uitval van allerlei lichaamsfuncties. MS is niet te genezen met acupunctuur. Wel kan acupunctuur een waardevolle bijdrage leveren naast de normale behandeling met medicijnen. Acupunctuur heeft effect op symptomen die voorkomen bij MS zoals: Gevoelsstoornissen in handen en voeten, pijn, spierkrampen, obstipatie en slaapstoornissen.
 • Shin splint: Shin splint (ook wel scheenbeen irritatie of springschenen genoemd ) is een verzamelnaam voor alle blessures veroorzaakt door overbelasting die zich over het algemeen in het onderste tweederde gedeelte van het vooronderbeen bevinden. Acupunctuur kan goede resultaten geven bij deze aandoening.
 • Spasticiteit: Spasticiteit wordt veroorzaakt door een blijvend verhoogde spierspanning (= spiertonus) met als mogelijk gevolg vergroeiing en bewegingsbeperking. Afhankelijk van de oorzaak kan acupunctuur de ernst van de spasticiteit (in het bijzonder na een beroerte) meetbaar en significant verminderen.
 • Spieratrofie: Afname van de spiermassa door gebrek aan beweging, rolstoel-gebruik,
  bedlegerigheid of spier- of zenuwaandoening. Acupunctuur kan helpen met de heropbouw van spiermassa en het verminderen van pijn waardoor u weer beter kunt bewegen en spieropbouw sneller gaat.
 • Whiplash: Een whiplash is een verrekking van de spieren en gewrichtsbanden rond de wervelkolom van hals en nek (een zweepslag in de nek). Het ontstaat meestal door een plotselinge achterwaartse of voorwaartse, schoksgewijze beweging van het hoofd tijdens het sporten, val of ongeval (bijv. auto-ongeluk). U kunt hier langdurige (achter)hoofdpijn, nekpijn, stijfheid, beperkte beweeglijkheid en duizeligheid aan overhouden. Sommige mensen hebben ook last van concentratieproblemen, tintelingen in handen en armen en vermoeidheid. Vanuit de visie van acupunctuur is bij een whiplash de vrije energiedoorstroming rondom de nek in meer of mindere mate verstoord. Acupunctuur kan deze energiestroom weer op gang brengen en treedt verbetering op. Daarnaast werkt acupunctuur als pijnbestrijding, zeker als er al in een vroeg stadium tot behandeling wordt overgegaan.

Bij vrijwel alle gewrichts- en spieraandoeningen is er een verstoring in het evenwicht binnen het gewricht en/of de spieren. Acupunctuur kan u helpen dit evenwicht te herstellen en de pijn te verminderen (waardoor u vaak minder of geen medicatie hoeft te gebruiken). In veel gevallen kan acupunctuur de klacht verminderen of zelfs verhelpen. Indien uw gewrichts- of spierprobleem hier niet beschreven staat, neem dan gerust contact met mij op. We kunnen dan samen bepalen of acupunctuur in uw geval nuttig kan zijn.